Ardahan’ın en çok neyi meşhur?
Çok bereketli Ardahan bölgeleri birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Ardahan denince akla ilk gelenler Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü olsa da genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Ardahan’da ne yenir?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motiflerle gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahan’da en çok ne üretilir?
Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.
Ardahan Kürt yeri mi?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
Ardahan’da hangi meyve yetişir?
Bazı köylerde ağırlıklı olarak erik, elma, armut ve kiraz ağaçlarının yetiştiği meyve bahçeleri bulunmaktadır. Ardahan ilinde meyve üretimi Posof ilçesi ve Çıldır-Kurtkale havzasıyla sınırlıdır. Sadece birkaç elma, erik ve armut çeşidi taze meyve olarak kabul edilir ve bölgede ticareti yapılır.
En çok Ardahanlı nerede?
532.
Ardahan’da ne var?
Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…
Ardahanda yemek sepeti var mı?
Ardahan. Yemeksepeti’nde tüm mutfaklardan binlerce yemek sadece birkaç tık uzağınızda. Dilerseniz aşağıdaki menülerden damak tadınıza uygun olanı seçip kolay ve hızlı yemek siparişinin tadını çıkarabilirsiniz.
Karsin neyi meşhur?
Kars’ın meşhur lezzetleri: Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (Haside), Pişi, Mafiş, Lokum (Lokma), Kesme çorbası, Erişte aşısı, Hangel (Mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Kurze’nin ana yemeği piti kebabıdır.
Badele ne demek?
Posof’un Savahil (Eski Türkçede sahil, ırmak kıyısı anlamına gelir) köylerinde ve Türkgözü köyünde (bu köyün eski adı Badele’dir) sıkça yetiştirilen, içi ve dışı kırmızı olan bir elma çeşididir.
Ardahan’ın yemekleri nelerdir?
Dilerseniz nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz. … Mafiş Tatlısı … Hıngel. … Hasuta. … Kaz Etli Üçlü Pilav.
Posof elması tadı nasıl?
Tam olgunlaşmış Posof elması/Badele elmasının dış kabuk rengi koyu kırmızı (şarap kırmızısı), iç etli kısmı kırmızı ve meyvesi tatlıdır. Daha az olgunlaşmış meyvelerde dış kabuk rengi yeşilimsi kırmızı, etli kısmı açık kırmızı ve ekşimsi bir tada sahiptir.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
Ardahan’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Ardahan Yöresel Giyim – ArdahanAkalık.Mugay papak.Gellows Çizme.Örme Pantolon.Deri Papak.Dalga Kemer.Ardalık – Mahmud.Bezment.Daha fazla ürün…
Ardahanda ne yetişir?
İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.
Ardahan’ın kültürleri nelerdir?
İlimiz; çok önemli tarihi, doğal ve turizm değerlerine sahiptir. Urartu, Med, Pers, Roma, Sasani, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı kültürlerinin yaşadığı bölgede çok sayıda tarihi eser ve kalıntı bulunmaktadır.
Kaynak: comfystool.com.tr