Ek rapora itiraz edilebilir mi?
Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.
Bilirkişi raporuna kaç defa itiraz edilebilir?
Taraflar bu iki haftalık süre içerisinde rapora bir kez itiraz edebilirler. İtirazlarından sonra başka bir rapor hazırlanırsa, o ayrı rapora itiraz edebilirler. Kısacası, taraflar hazırlanan her rapor için bir kez itiraz edebilirler.
Bilirkişi raporuna itiraz etmezsem ne olur?
Bu bağlamda taraflara rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük (“iki hafta”) süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa görüş onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme imkânını tamamen kaybederler.
Bilirkişiden ek rapor neden istenir?
Ek rapor veya bilirkişi görüşü almak genellikle tarafların itirazı üzerine veya Atama Otoritesi raporda eksiklikler veya belirsizlikler bulursa mümkündür. Raporun bir bütün olarak bağlamında, tamamen göz ardı edilmesi gereken bir sorun yoktur.
Delil tespiti dosyasında ek rapor alınır mı?
Delillerin değerlendirilmesine itirazdan önce bir dava açılmışsa, itirazın davanın açıldığı ve o mahkeme tarafından incelendiği mahkemeye yapılması gerekir. Karşı taraf delil alınması yoluyla elde edilen bilirkişi görüşüne itiraz ederse, delili alan mahkeme aynı bilirkişiden ek bir bilirkişi görüşü talep etmelidir.
Hakim bilirkişi raporuna itirazı reddedebilir mi?
Rapora karşı iki haftalık yasal itiraz süresi ihlal edicidir. Taraflar iki hafta içinde rapora itiraz etmezlerse, rapor taraflar için yasal olarak bağlayıcı hale gelir.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi raporuna istinafta itiraz edilebilir mi?
Bu süre zamanaşımı süresidir ve bu sürenin dolmasından sonra yapılan başvuru artık geçerli değildir. Mahkeme, bilirkişinin diskalifiye edilmesi başvurusunu dosyaya dayanarak inceler ve karar verir. Bu mahkeme kararına karşı temyiz ancak ana hükümle birlikte yapılabilir.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Raporu hazırlamak için uzman görüşleri, belge incelemeleri, tanık görüşmeleri ve diğer yöntemler kullanılabilir. Uzman, soruşturmalarının bulgularını raporunda açıklar ve mahkemeye sunar. Rapor mahkeme tarafından kabul edilirse, bunun davanın sonucu üzerinde etkisi olabilir.
Ek rapor ne demek?
Bilirkişiden ek rapor alınması, aynı bilirkişinin sunduğu rapordaki mevcut eksiklikleri düzeltmesi veya sunduğu raporla ilgili bazı yeni sorulara cevap vermesi anlamına gelir.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Bilirkişi raporuna kaç kere itiraz edilebilir?
Raporlara ne sıklıkla itiraz edilebilir? Taraflara teslim edilen rapora yasal süre içerisinde ancak bir kez itiraz edilebilir. Tarafların itirazlarına göre alınan her rapor için ayrı bir itiraz hakkı bulunmaktadır.
Hakim ek rapor almak zorunda mı?
Hâkim, raporu değerlendirmekte serbesttir. Hâkim, raporu yetersiz görürse, bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya gerçeği ortaya çıkarmak için önceki bilirkişiye veya yeniden seçtiği bilirkişiye yeni bir inceleme yaptırabilir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Doktorun verdiği rapora itiraz edilir mi?
Raporlara itirazlar, Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Politikada belirtilen hususlara uygun olarak yapılır. Raporlara itirazlar, raporun kişiye ulaştırılması veya tebliğ edilmesinden itibaren 30 (otuz) gün içinde yapılabilir.
Ek rapor ne demek?
Bilirkişiden ek rapor alınması, aynı bilirkişinin sunduğu rapordaki mevcut eksiklikleri düzeltmesi veya sunduğu raporla ilgili bazı yeni sorulara cevap vermesi anlamına gelir.
Kaç günlük rapora itiraz edilir?
Sağlık Müdürlüğünün Engellilik, ÇÖZGER ve Durum Bildirimi raporlarına itiraz başvuruları: Kişinin kendisi, velisi (ÇÖZGER) veya yasal vasisi tarafından Sağlık Müdürlüğünün raporunun tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde yapılabilir.
Rapora itiraz nasıl yapılır?
Engelli Sağlık Kurulu Raporu; Engelli kişi, velisi veya vasisi veya raporu talep eden kurum tarafından itiraz edilebilir. B. İtirazın yapıldığı raporun onaylı bir örneği ile ilinizdeki Sağlık Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Orada verilen dilekçe formu doldurulur. İtirazın nedeni açıkça belirtilir.
Kaynak: kolaydna.com.tr