Divan edebiyatında cönk nedir?
Türk halk edebiyatında cönk, çoğunlukla deri kaplı, uzunlamasına (alttan üste doğru) açılan, saz şairlerinin kendi şiirlerini veya başkalarının şiirlerini derlediği defterdir. Bu antoloji benzeri defterlere halk arasında sığır dili veya dana dili de denir.
Cönk hangi edebi döneme aittir?
Aşık edebiyatı, 15. yüzyıldan sonra gelişen ve günümüze kadar ulaşan bir halk edebiyatı özelliğidir. Aşık adı verilen halk şairlerinin yazdığı şiirlerden oluşur. Bu sözlü ürünler Cönk adı verilen el yazısı kitaplarda toplanırdı.
Cönk ve mecmua nedir?
Şekli itibariyle “dana dili, dana dili” de denilen cönkler, genellikle halk/çalgı şairlerinin şiirlerini bir araya toplayan uzunlamasına açık mecmualar olarak bilinse de bu tanımlama aslında bütün cönkleri kapsamaz; çünkü pek çok cönkte divan şairlerinin şiirleri de yer alır.
Cöngü ne demek?
“Conk”, uzunlamasına açılan ve içerisinde folklor ürünleri, kişisel bilgiler, özellikle halk ozanlarının şiirlerinin bulunduğu deri kaplı defterlere verilen addır.
Cönk nedir örnekleri?
*İçerisinde dini bilgiler ve çeşitli vaaz ve nasihat metinlerinin yer aldığı dinî içerikli cönkler de mevcuttur. *Bunun yanı sıra cönklerde dualar, şifa reçeteleri, büyü tarifleri, şiirler, hikâyeler gibi pek çok farklı bilgi yer alabilir. *İçeriklerine göre cönklere ilahi cöngü, âşık cöngü de denebilir.
İslamiyet öncesinde cönk var mı?
Cönk’ün bilinen en eski nüshası Diller Tarih Coğrafya Fakültesi kütüphanesinde bulunmaktadır ve 15. yüzyıldan kalmadır. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir.
Kalem şairleri kimdir halk edebiyatı?
Kalem şairleri eğitimli, okuryazar şairlerdir. Ozan edebiyatı geleneğinde, ozan kafeleri, kahvehanelerdeki kavgalar ve bilmece, asma, çözme gibi beceriler önemli bir yer tutar. Bu faaliyetler nedeniyle ozanlara “kare şairler” denir.
Türk halk edebiyatı kimin eseri?
Ignacs Kunos’un eserleri arasında Türk Halk Edebiyatı önemli bir yer tutar. 1925-26’da İstanbul ve Ankara’da yaptığı konferansların metni olan bu eser, Ignacs Kunos’un kendi gözlemlerine ve topladığı malzemelere dayanmaktadır. A.
Türk edebiyatı dönemleri nelerdir?
Ve her eser, yazıldığı dönemin özelliklerini hesaba kattığınızda daha anlaşılır hale gelir. Peki, Türk edebiyatında hangi dönemler vardır? Tanzimat edebiyatı… Tanzimat dönemi sanatçıları… Servet-i Fünun dönemi. … Fecr-i Âti dönemi. … Milli edebiyat dönemi. … Cumhuriyet dönemi.
Mecmua nedir divan edebiyatında?
Sözlük anlamı “toplanmış, bir araya getirilmiş, bir araya getirilmiş şey” (Devellioğlu, 2000: 596) olan mecmua, çeşitli konulardaki seçme şiir veya makaleleri özetleyen eserlerin genel adıdır.
Mecmua kimin eseridir?
Mecmua-i Sâz ü Söz, 17. yüzyılın ortalarında Ali Ufkî Bey tarafından derlenen Türk müziği nota ve metinlerinin bir koleksiyonudur. Yazar, eserinde kendi besteleri de dahil olmak üzere, dönemin müzik çevrelerinde icra edilen yüzlerce eserin notalarını kaydetmiştir.
Yeni Mecmua yazarı kimdir?
Yeni Mecmua, Ziya Gökalp editörlüğünde yayınlanan bir bilim, fikir, sanat ve edebiyat dergisidir. 12 Temmuz 1917’den itibaren haftalık olarak yayınlanmış ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin maddi desteğini almıştır. I. Dünya Savaşı’ndaki başarısızlık ve Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra dergi 26 Ekim 1918’de kapatılmıştır.
Cönk ne zaman kullanıldı?
Bilindiği kadarıyla Cönk’ün en eski nüshası 15. yüzyıla aittir. Yüzyıla tarihlenebilir. Türkçede Cönk kelimesinin kullanımının da aynı yüzyıla dayandığını hatırlatmak isteriz. Cönklerin çoğu 18. yüzyılda yaşamıştır. Yüzyılın ikinci yarısından sonra ve özellikle 19. yüzyılda görüldüğü söylenebilir (Gökyay, 1993; Cunbur, 1974).
Supara ne demek edebiyatta?
i. (Pers. sí “otuz” ve pāre “parça” sí pāre > sipāre ile, round > supāre’den) günlük konuşma dili. Çocuklara Kur’an-ı Kerim’i okuyup yazmayı öğretmek için tasarlanmış Alifbâ (Alfabe) adlı kitapçık.
Mecmua etmek ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olan ve “toplanmış, derlenmiş, bir araya getirilmiş” anlamına gelen mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatının her alanından seçilmiş, çoğunlukla kişisel beğeniler ışığında hazırlanmış eserlerin genel adıdır.
Divan edebiyatının teması nedir?
*Aşk, şarap, sevgili, ölüm, övgü ve eleştiri başlıca temalardır. *Aşk acısıyla duyulan mutluluk sıklıkla dile getirilir. *Şiirde genellikle “aşık, sevgili, ağyar” üçgeni kullanılır. *Divan şiirinin en yaygın nazım şeklidir.
Divan edebiyatında bent nedir?
Tarihsel gelişim, yapı ve içerik. “Terci-i” kelimesi tam anlamıyla “tekrarlamak, tersine çevirmek” anlamına gelir ve “bent” kelimesi Farsçada “bağlamak” anlamına gelir. Edebiyat alanından “bağlı” birimler “Bent” adı verilen şiirsel metin parçalarıdır.
Nazire nedir edebiyatta?
Nazire, başka bir şair tarafından aynı tema ve aynı mısra, kafiye veya redifle yazılan şiirlere verilen genel isimdir. Varlığından Cahiliye Çağı’nda söz edilen Nazire, ilk olarak Peygamberimiz zamanında ortaya çıkmıştır. Fars ve Türk edebiyatında 12. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Divan edebiyatında lirik nedir?
Şiir, duyguların coşkulu bir dille dile getirildiği edebi eserlerin genel adıdır.