Mağaza değişim yapmak zorunda mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, mağazada görüntülenerek satın alınan ürünler için cayma hakkı öngörmemektedir. Kanuna göre mağazalar, sattıkları ürünleri sebep göstermeden iade etmekle yükümlü değildir.
Bir mağazayı nasıl şikayet edebilirim?
Şahsen veya avukat aracılığıyla; Başvurular, tüketici uyuşmazlık çözüm organlarına şahsen, posta yoluyla veya Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden elektronik ortamda yapılabilir.
Giyim mağazası nereye şikayet edilir?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunularak, tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildikleri bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
Tüketici hakları na şikayet nasıl yapılır?
Başvuru, uyuşmazlığın konusunun belirtildiği başvurunun, destekleyici belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine sunulmasıyla yapılır. Tüketici hakem heyetlerine başvurular, Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.
Mağazadan alınan ürünün değişim süresi kaç gündür?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Satış Yönetmeliği uyarınca Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Ayıpsız misli ile değişim ne demek?
Satıcı, alıcının seçim hakkını kullanmasını, derhal ayıpsız eşdeğer bir ürünü teslim ederek ve uğradığı zararı tazmin ederek engelleyebilir. Alıcı sözleşmeden cayma hakkını kullanırsa, hakim, koşullar bunu haklı kılmadığı takdirde, satılan malın onarılmasına veya satın alma bedelinin düşürülmesine karar verebilir.
Bir dükkanı nereye şikayet edebilirim?
Alo 175 Tüketici Şikâyet Hattı kapılarını Habertürk’e açtı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, Habertürk muhabiri Çimen Çetin’e Alo 175 Tüketici Danışma Hattı hakkında bilgi verdi.
Alo 175’i hangi durumlarda aramalıyız?
Alo 175 Tüketici Danışma Hattı Ev sahipleri için haksız ve tehdit edici kira krizi.
Tüketici hakem heyeti hangi konulara bakar?
1- Tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmek ve tüketici mahkemelerinde delil olarak sunulabilecek nitelikte kararlar almak üzere İlçe Hakem Kurulu kurulmuştur. 2- Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem kuruluna yapılır.
BTK şikayet edince ne olur?
Şikayetiniz, hizmeti aldığınız satıcı/sağlayıcı tarafından Tüketici Şikayet Yönetim Sistemi (BTK) üzerinden 10 iş günü içerisinde cevaplandırılacaktır. Verilen cevapla sorun çözülemezse tüketici 10 gün içerisinde işletme çözümüne itiraz edebilir.
Mağaza müdürü nereye şikayet edilir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı ALO 170 İletişim Merkezi’ne ve www..tr internet sitesine geçen yıl 20 milyondan fazla ihbar/şikayet ulaştı.
Bilinçli tüketici hakları nelerdir?
Temel tüketici hakları nelerdir? Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı… Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı… Ekonomik çıkarların korunması (seçme hakkı)… Bilgi edinme hakkı (bilgi edinme hakkı)… Eğitim hakkı… Tazminat hakkı (zarar tazminatı hakkı)… Dernek kurma ve temsil (duyulma hakkı)… Temel tüketici haklarıDaha fazla makale…
Tüketici haklarına şikayetten sonra ne olur?
Tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde şirkete kararın uygulanması talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibini de başlatabilirsiniz.
Alo 130 nedir?
Ürün Güvenlik Raporu ve Şikayet Bildirimi.
Tüketici hakem heyeti kaç TL kadar bakıyor?
2024 yılı için değeri 104.000 (yüz dört bin) Türk Lirasının altında olan tüketici uyuşmazlıkları için il veya ilçe tüketici uyuşmazlıkları çözüm kurullarına başvurulabilir.
Değişim var iade yok yasal mı?
HİZMETLERDE DE CAYMA HAKKI VAR Özlem Şen, “Satın alınan hizmet, online kurs veya ders gibi bir hizmet ise tüketici, hizmet sözleşmesinin akdedildiği andan itibaren cayma hakkını kullanabilir.” diyor. Örneğin iade yapılamayacak durumlar olsa bile kanunda “kişi, herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde cayma hakkını kullanabilir.”
Hangi durumlarda iade kabul edilmez?
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, çabuk bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler ile kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Etiketi çıkarılmış ürün değişim yapılır mı?
Kullanılmış veya etiketi ya da ambalajı hasarlı ürünlerde iade veya değişim yapılmamaktadır.
Aldığım ürünün fiyatı düştü ne yapabilirim?
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketici, 10 bin liraya aldığı beyaz eşyanın bir hafta sonra 7 bin liraya düştüğünü tespit ederse tüketici haklarını kullanabilir” dedi. “Tüketici, malın fiyatının düştüğünü 14 gün içinde ispat edip faturasıyla Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir” dedi.