Marketlerde fiyat etiketi zorunlu mu?
Tüketiciye sunulan malların, reklam, kullanım, montaj, bakım ve kolay onarımı için Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzu ile gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretlerin yer aldığı etiketle satılması zorunludur.
Etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklı ise ne olur?
Malın satış fiyatı ile peşin fiyatı arasında fark varsa hangi fiyat uygulanır? Malın satış fiyatı ile peşin fiyatı arasında fark varsa tüketici için en uygun olan fiyat uygulanmalıdır.
Markette etiket ve kasa fiyatı farklı nereye şikayet edilir?
Etiketteki fiyat ile kasadaki fiyat arasında bir fark görürsek, derhal kasiyerle iletişime geçmeli ve fiyatın düzeltilmesini ve daha uygun fiyatın uygulanmasını talep etmeliyiz. Gerekirse, derhal mağaza müdürüyle iletişime geçmeli ve itirazımızı dile getirmeliyiz.
Fiyat etiketlerini kim denetler?
Madde ve yönetmelik hükümlerine göre, denetim görevi Bakanlık, belediye ve ilgili odalar tarafından yürütülür. Bu kapsamda belediyeler, 6502 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı çerçevesinde, mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulduğu her yerde fiyat etiketi ve satıştan kaçınmayı denetleyebilir.
Fiyat etiketi cezası ne kadar?
Peki; 2024 yılında fiyat etiketi, garanti belgesi, tanıtım ve kullanım kılavuzu, satıştan kaçınma gibi ihlallerin tespiti halinde ihlal başına 2.172 TL (İki Bin Yüz Yetmiş İki Türk Lirası) idari para cezası uygulanacak. Kamuoyuna duyurulur.
Fiyat etiketi olmayan ürün iade edilir mi?
Tüketici olarak böyle bir hakkımız var. Ancak iade edilecek ürünün mutlaka etiketli olması gerekiyor. Bu nedenle etiketsiz ürünler iade edilemez.
Müşteri ürünü gördüğü fiyattan alır mı?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. maddesinin 2. fıkrasında “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark bulunması halinde, tüketici lehine fiyat uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Hüküm uyarınca tüketici, ürünü kendisinin belirttiği etiket fiyatından satın alma hakkına sahiptir.
Hatalı etiket nereye şikayet edilir?
Bazı fırsatçılar ve tüccarlar etiket fiyatlarını normal seviyenin üzerine çıkararak tüketiciyi harekete geçirdi. Tüketiciler ALO 175 ve e-devlet konusunda şikayetlerini dile getirdiler.
Bir ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olduğunda hangi fiyat düşükse kasada ödenir?
Bu farkın oluşması durumunda, düşük olan fiyat, yani tüketici açısından daha avantajlı olan fiyat, kasa fiyatı olarak kabul edilir.
Marketlerdeki fiyat farkı nereye şikayet edilir?
Şikayetler Alo174 Whatsapp hattından (0 501 174 0 174), Alo 174 danışma hattını arayarak, .tr adresine mail göndererek veya Alo174 mobil uygulaması veya web adresi üzerinden canlı destek yoluyla iletilebilir.
Fiyat denetimini kim yapar?
(4) Bakanlık, etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, boyutu, türü ve benzeri hususları gerektiğinde belirler ve ilan eder. MADDE 10 – (1) Malın satış bedeli ile peşin bedeli arasında fark olması hâlinde, fiyat tüketici lehine uygulanır.
Etiketlerde barkod zorunlu mu?
Barkod zorunlu mu? İlgili yasal düzenleme olan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği çerçevesinde, 5734 sayılı Mevzuat uyarınca barkodlu etiketler zorunludur.
Marketlerdeki fiyatları kim denetler?
Bu denetimlerin il ticaret müdürlükleri tarafından yapıldığını hatırlatan Menteşe, “Belediyelerimiz de bu denetimleri zabıta aracılığıyla yapıyor. Bu denetimler sırasında herhangi bir ihlal olursa cezai yaptırım uygulanıyor.” dedi.
Zorunlu etiket bilgileri nelerdir?
Etikette yazılı metin en az 1,2 mm punto büyüklüğünde olmalıdır. Ambalajsız satılan ürünlerin ön yüzüne ve doğrudan satışa sunulan hazır gıdalarda ise tüketicinin görebileceği yerlere “gıdanın adı, alerjenler hakkında bilgi, gıda işletmecisinin adı ve adresi ve menşe ülke hakkında bilgi” yazılması yeterlidir.
6502 sayılı kanun 77 maddesi nedir?
6502 sayılı Kanunun 77. maddesi aynı kanunun 59. maddesinin ikinci fıkrasında; ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon istasyonlarının 08:00-22:00 saatleri arasında yayın yapması gerektiği düzenlenmiştir.
Menülerde fiyat yazmak zorunlu mu?
Ticaret Bakanlığı, restoran, kafe ve pastaneler için fiyat listelerini zorunlu hale getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın restoran, kafe ve pastaneler için aldığı önlemler Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, işletmelerin giriş kapılarında ve masalarında fiyat listelerini sergilemeleri zorunlu hale getirildi.
Marketlerde fiyat denetimini kim yapar?
Ticaret Bakanlığı ekipleri, market ve ekmek fiyatlarında fahiş fiyat ve etiketleri denetledi. Fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 100 bin ile 1 milyon lira arasında idari para cezası verilecek.
6502 sayılı kanun 77 maddesi nedir?
6502 sayılı Kanunun 77. maddesi aynı kanunun 59. maddesinin ikinci fıkrasında; ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon istasyonlarının 08:00-22:00 saatleri arasında yayın yapması gerektiği düzenlenmiştir.
Etiketlerde barkod zorunlu mu?
Barkod zorunlu mu? İlgili yasal düzenleme olan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği çerçevesinde, 5734 sayılı Mevzuat uyarınca barkodlu etiketler zorunludur.