Kentsel dönüşümde yetki kimde?
CEVAP: Belediyeler, Kanunda “idare” tanımı altında yer almakta olup, idare, Bakanlık ile birlikte risk alanlarını, risk yapılarını ve Kanuna uygun olarak yapılacak diğer uygulamaları belirleme yetkisine sahiptir.
Riskli alan ve riskli yapı nedir?
Risk alanı, arazinin yapısı veya üzerindeki inşaat çalışmaları nedeniyle can veya mal kaybı riski bulunan ve Cumhurbaşkanı tarafından risk alanı olarak sınıflandırılan alandır. “Riskli bina”, kullanım ömrünün sonuna gelmiş veya çökme veya ciddi hasar riski altında olan binadır.
Riskli alan ilanı nasıl yapılır?
Riskli alanların belirlenmesi yetkisi Bakanlar Kurulu’na aittir. Riskli alanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir. Riskli alanların belirlenmesi talebi, Bakanlık tarafından re’sen veya TOKİ veya ilgili kamu idaresinin talebi üzerine yapılabilir.
6306 sayılı Kanun gereğince riskli yapıdır nedir?
Riskli yapı kavramı, 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’da tanımlanmıştır. Bu tanıma göre, yüksek riskli yapı, ekonomik ömrünü tamamlamış veya bilimsel ve teknik verilere göre yıkılma veya ağır hasar görme tehlikesi altında olduğu belirlenen, yüksek riskli alan içinde veya dışında bulunan yapıdır.
Özel amaçlı planları kim onaylar?
Bu planlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra, korunan alanlar için değerlendirilmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilir. Son onay süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülür.
İmar planını kim yapar?
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediye tarafından hazırlanır ve belediye meclisinin onayından sonra yürürlüğe girer. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında; il idare kurullarınca kabul edilen imar planları valinin uygun görmesi halinde onaylanarak yürürlüğe girer.
Riskli yapı tespitini kim yapar?
Riskli bir inşaat projesinin tespiti, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü veya ilgili idare tarafından resen yapılabilir. Ancak 6306 sayılı Kanuna göre, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeler ve il özel idareleri” riskli binaları tespit edebilir.
Riskli yapı analizi nerede yapılır?
Vatandaşlar, Bakanlığımızca lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlar aracılığıyla binalarını riskli olarak sınıflandırabilirler. Bu aşamada, bu karar, maliklerden birinin veya yasal temsilcisinin talebi üzerine verilebilir. Riskli binaların tespiti talebi, elektronik yazılım sistemi aracılığıyla yapılır.
Riskli yapı tespitine kimler itiraz edebilir?
RİSKLİ YAPILARIN TANIMLANMASINA KİM İTİRAZ EDEBİLİR? İtirazı yapan kişi, bir yapı riskinin belirlenmesine karşı itirazın süresi kadar önemlidir. Kanun, yalnızca daire sahiplerine, yasal temsilcilerine veya yasal mirasçılarına daire sahibinin ölümü halinde itiraz hakkı tanır.
Riskli alan nasıl tespit edilir?
Riskli yapıların tespiti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılır. Riskli yapıların tespiti, yapının bulunduğu yerde yapılan denetimler ile yapılır. Yapılan denetimler sonucunda yapının çökme, yıkılma veya hasar görme riski taşıdığı tespit edilirse yapı riskli yapı olarak değerlendirilir.
Kentsel dönüşümün hukuki dayanakları nelerdir?
Kentsel dönüşümün hukuki dayanağı Planlama faaliyetleri için temel kanun 3194 sayılı İmar Kanunu’dur. Bu kanun, plansız yapılaşmayla mücadele için önleyici hükümler içermektedir. Ayrıca ülkemizde önemli bir sorun olan plansız yapılaşma, 775 sayılı Gecekondu Kanunu ile hukukumuza dahil edilmiştir.
Riskli bina tespiti için nereye başvurulur?
Dilekçenin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli yapı tespiti ücretli mi?
Riskli yapıların tespitine ilişkin giderler, Bakanlık veya idare tarafından sorumluya bildirildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenir.
Kentsel dönüşümde binayı kim yıkar?
CEVAP: Yüksek riskli olarak sınıflandırılan yapının Bakanlar Kurulunca belirlenecek risk alanına girmesi halinde yıkım esası getirilir.
Yıkılan binanın yerine bina yapılır mı?
7. Yıkılan riskli binanın yerine yeni bir binanın inşa edilmesi Riskli binanın yıkılmasından sonra, malikler, hisselerine orantılı olarak en az üçte iki çoğunlukla binayı yeniden inşa etmeye karar verebilirler. Bu karar, sözleşmenin şartlarını içeren teklifle birlikte karara dahil olmayanlara bildirilir.
Kentsel dönüşüm kimin görevi?
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, kentsel dönüşüm yetkisini büyükşehir belediyelerine verirken, 5393 sayılı Belediye Kanunu, kentsel dönüşüm yetkisini ilk kez belediyelere vermiştir.
Bir yeri imara açma yetkisi kimdedir?
3194 sayılı Kanuna göre kentlerde planlama yetkisi belediyelere aittir.
Kentsel dönüşümle kim ilgileniyor?
Kentsel dönüşümde belediyeler riskli alanları belirleyip bu alanlar için yeni imar planları oluşturabilir. Yıkımın nasıl yapılacağını bakanlık belirler. Riskli bir binanın yıkımı, belirlenen kurallara uyan herhangi bir şirketle yapılabilir. Vatandaşlar da istedikleri şirketle anlaşma yapabilir.
Kentsel dönüşümde binayı kim yıkar?
CEVAP: Yüksek riskli olarak sınıflandırılan yapının Bakanlar Kurulunca belirlenecek risk alanına girmesi halinde yıkım esası getirilir.
Kaynak: capacim.com.tr