Kesinleşen dava tekrar açılır mı?
Kesin hükümle sonuçlanan bir dava, kanunda öngörülen hallerde yeniden yargılama yoluyla yeniden görülebilir. Yeniden yargılama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun olağanüstü kanun yollarında düzenlenmiştir. Başka bir deyişle, bu kanun yolu yalnızca kanunda sayılan hallerde istisnai olarak kullanılabilir.
Karara bağlanan dava tekrar açılır mı?
Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü lehine sonuçlanmışsa sanık veya hükümlü aleyhine yeniden yargılama yapılabilir. Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü aleyhine kararla sonuçlanırsa sanık veya hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi mümkündür.
Aynı dava iki kez açılır mı?
Bekleme süresi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: “Daha önce aynı dava açılmamış olup yargılaması devam etmektedir” ve taraflar, dava sebebi (vakıa) ve dava konusu (talep sonucu) aynıdır. Yani ikinci kez açılamaz.
Kapanan bir dava dosyası tekrar açılır mı?
Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.
Kesinleşen hükmün yeniden yargılamasını kim yapar?
CMK No. 5271 Md. 323. madde uyarınca yapılan yeniden yargılama sonucunda mahkeme, önceki hükmü onarabilir veya hükmü bozarak dava hakkında yeni bir hüküm verebilir. Kişinin yeniden yargılama talebinin kabulü, mahkemenin davayı yeniden görmesi anlamına gelir.
Davadan vazgeçme halinde yeniden dava açılır mı?
Ancak davanın terk edilmesi feragatten farklıdır. Feragatten farklı olarak davayı terk etmek için diğer taraftan onay alınması gerekir. Davayı terk etmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Davanın bu şekilde reddedilmesiyle dava hiç açılmamış sayılır.
Kesinleşmiş mahkeme kararı iptal edilir mi?
Anılan 379 uncu maddenin (i) fıkrasındaki durumun ortaya çıkması halinde, ilk davadaki kesin karar davaya engel teşkil ettiğinden, ikinci kararın bozulması için yeterlidir.
Dava dosyası karara çıktıktan sonra ne olur?
Dosya karara bağlanmış, yani dava artık kesinleşmiş, yani net bir sonuca ulaşmış demektir. Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Dava tekrar açılabilir mi?
Söz konusu kanunun 123/1. maddesi, davanın geri çekilmesi kurumunu, “davacı, hüküm kesinleşinceye kadar davalının açık rızasıyla davasını geri çekebilir” ifadesiyle düzenlemektedir.
Rededilen bir dava tekrar açılabilir mi?
Dava usulden reddedilirse, dava hiç açılmamış sayılır. Dolayısıyla zamanaşımı süresinin kesildiği kabul edilmez. Dava usulden reddedildikten sonra, zamanaşımı süresi henüz dolmamışsa aynı dava yeniden açılabilir. Ancak, süre geçtikten sonra dava açılırsa, davanın itirazla reddedilmesine karar verilir.
Kesin karardan sonra ne olur?
NİHAİ KARAR Hâkim veya mahkeme nihai kararını verdikten sonra, karar yanlış olsa bile kararını geri alamaz. Yetkisizlik, yetkisizlik ve davayı açmama kararları nihai usul kararlarıdır. Başka bir deyişle, davanın esasını içeren hareket karara bağlanmamıştır. Çünkü davanın esası daha fazla araştırılamaz.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
Dosya kapandıktan sonra tekrar açılır mı?
Kapatılan icra dosyaları, ilgili şartların varlığı halinde, ilamsız takiplerde ve ilamlı takiplerde yeniden açılabilir. Dosyanın yenilenmesi için, icra takibinin yapıldığı icra müdürlüğüne gönderilecek dilekçede, dosyanın arşivden çıkarılması ve yenilenmesi taleplerinin her ikisinin de bulunması gerekir.
Yeniden yargılama talebi nereye yapılır?
Başvurunun, kararı veren mahkemeye yapılması gerekir.
Düşen dava yeniden açılır mı?
Cevap: Evet açılabilir. Bu durumda yeni dava eski davanın devamı sayılacaktır.
Kesinleşmiş mahkeme kararı iptal edilir mi?
Anılan 379 uncu maddenin (i) fıkrasındaki durumun ortaya çıkması halinde, ilk davadaki kesin karar davaya engel teşkil ettiğinden ikinci kararın bozulması için yeterlidir.
Dava tekrar açılabilir mi?
Söz konusu kanunun 123/1. maddesi, davanın geri çekilmesi kurumunu, “davacı, hüküm kesinleşinceye kadar davalının açık rızasıyla davasını geri çekebilir” ifadesiyle düzenlemektedir.
10 yıl sonra dava açılır mı?
TCK Md. 66’ya göre en kısa olağan zamanaşımı süresi 8 yıl, uzatılmış zamanaşımı süresi ise 12 yıldır. Davanın zamanaşımı süresi devletin cezalandırma hakkını ortadan kaldırırken, ceza muhakemesinin zamanaşımı süresi ise hükmün infazını ortadan kaldırır.
2 sene sonra dava açılır mı?
Kıdem tazminatı ve işten çıkarılma tazminatı için iş mahkemelerine getirilen davalarda, çalışanın işten çıkarılma tarihinden itibaren beş yıl içinde dava açması gerekir. Ücret ve diğer talepler için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.