Milli Mücadeleye gelen ekler nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Bizans dönemi nasıl yazılır TDK?
Tarihi olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Erken, Orta, Geç Bizans Dönemi, Helenistik Dönem, Neolitik, Geç Antik Çağ, Tunç Çağı, Üst Paleolitik, Son Buzul Çağı, Lale Devri, Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı.
Milli Mücadele dönemi hangi?
19 Mayıs 1919 – 24 Temmuz 1923 Türk Kurtuluş Savaşı / Dönemi
Tıp Bayramı nasıl yazılır TDK?
Ulusal ve dini bayramlar ile resmi tatil ilan edilen günlerin adları büyük harfle başlar: 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Nevruz Bayramı, Anneler Günü, Öğretmenler Günü, 27 Mart, Dünya Tiyatro Günü, 14 Mart, Tıp Bayramı, Hıdırellez.
Milli Mücadele’ye nasıl yazılır TDK?
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Cilalı Taş Devri, İlk Dönem, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Çağı, Milli Edebiyat Dönemi, Servet-i Edebiyye Dönemi, Tanzimat Dönemi vb.
Tarihi olaylara gelen ekler ayrılır mı?
15. Tarihlerden sonraki ekler bir kesme işaretiyle ayrılır. Saat ekleri de bir kesme işaretiyle ayrılır. Eklerin telaffuzu son sayının telaffuzuna karşılık gelir.
Osmanlı İmparatorluğu dönemi nasıl yazılır?
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Cilalı Taş Devri, İlk Dönem, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Çağı, Milli Edebiyat Dönemi, Servet-i Edebiyye Dönemi, Tanzimat Dönemi vb.
Fransız İhtilali nasıl yazılır TDK?
2. (Dil devriminin ilk yıllarında) ihtilal. 3. (Son yıllarda) ihtilal: Fransız İhtilali.” Resmi TDK, aldığı tepkiler üzerine bu tanımı tersine çevirerek “devrim” ve “ihtilal” sözcüklerinden düzeltme işaretlerini kaldırdı.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Millî Mücadele ne demektir?
Kurtuluş Savaşı, bir başka deyişle İstiklal Harbi, Mustafa Kemal Atatürk’ün adıyla özdeşleşmiş bir direnişin ve bir millet olarak varoluş mücadelesinin adıdır. Büyük güçlere karşı mücadelede yalnız bırakılan ve esaret belgesini ve nadir bir direnişi kabul etmeyi reddeden Anadolu halkının hikayesidir.
Millî Mücadele neden başladı?
Davanın arka planını kısaca anlatmak gerekirse; Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda yenilgisini belirleyen ve 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Anadolu’nun birçok bölgesi düşman işgaline uğramış ve halk bu işgallere karşı direnmiştir.
Millî Mücadele ne zaman sonuçlandı?
Mustafa Kemal Atatürk komutasında 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un 97. yıl dönümünü kutluyoruz. Zafer Haftası’nda Başkomutanlık Meydanı’ndaki muharebe ve Zafer Bayramı hakkında önemli detaylar Prof. Dr.
Ön yargı nasıl yazılır?
Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.
Uçan daire nasıl yazılır?
-r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleri kullanılarak kurulan sıfat tamlamalarının yapısındaki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: Körü körüne bakmak, yoldan çekilmek, döner sermaye, gülen yüz, yeterli sayı, görünmeyen kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, öğleden sonra geç saatler, olağanüstü, öğleden sonra, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb.
Savaş adlarına gelen ekler nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Buna birkaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Bilge Kaan, Nero, vb.
Milli bayramlara gelen ekler ayrılır mı?
Ulusal, resmi ve dini bayramların adları ile anma ve bayram günlerinin adları büyük harfle başlar. Gelen ek, kesme işareti ile ayrılır.
Milli Eğitim Bakanlığına gelen ekler nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na mektup yazmalı mıyım? Türk Dil Kurumu’nun son güncellemesiyle kurum ve kuruluş ekleri kaldırıldı. Buna göre kurum ve kuruluş ekleri, ismin sonuna kesme işareti konulmadan, birlikte yazılmalı.
Milli mi millî mi?
Milletle ilgili, benzersiz, ulusal anlamına gelen “national” kelimesi de cümlede farklı kullanılan kelimelerden biridir. Bu kelime sıklıkla “national” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “national” biçiminde olmalıdır.
Kaynak: eprongroup.com.tr