Kimin şahitliği kabul olmaz?
33 Ancak şahitler, “Ölen adamın şu kadar borcu vardı” gibi ifadelerle şahitlik ederlerse, bu ifadeleri kabul edilmez.
Mahkemede kimler şahit olamaz?
Önemli olan ihbar almaktır. Tarafların birinin nişanlısıysanız, eşi veya eski eşiyseniz, soy bağı içindeyseniz, evlat edinilmişseniz, üçüncü dereceden akraba veya baldız ilişkisi içindeyseniz, boşanmış olsanız bile, bakımevinde veya koruyucu bakımdaysanız tanıklık yapmanıza izin verilmez.
Hangi meslekler mahkemede şahitlik yapamaz?
2. Tabipler, diş tabipleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının bütün diğer mensupları, bu ünvanları sebebiyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Şahitliğin şartları nelerdir?
Akıllı olmak (zeki gençlik), hürriyet, adalet, görme engelli olmamak (olayın meydana geldiği zaman), olayı bizzat görmek, kaydetmek (tanığın tanık olduğu olayı kaydedecek kadar hafızaya sahip olması) ve dilsiz olmamak gibi nitelikler tanıklar için aranan genel şartlardır.
Zina için kaç sahit gerekir?
İffetli kadınları zina ile suçlayan ve dört şahit getiremeyen kimse, onları seksen kez kırbaçlar ve onların şahitliğini asla kabul etmez. Bunlar tamamen günahkârdırlar.
Kimler şahit olamaz?
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.
Mahkemede şahit olmak kaç TL?
Ceza yargılamasında tanıklık yapanlara günlük 60 ila 100 liraya kadar ücret ödenmesini öngören 2024 Tanık Ücret Tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
2024 şahitlik ücreti ne kadar?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 60,00 Türk Lirasından 100,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.
Bankacıların şahitliği kabul olur mu?
Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.
Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı çıkaran delilleri duruşma gününden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Tereddüdünün sebeplerini ve bunun sebeplerini daha önce açıklamış olan tanığın belirli bir günde mahkemede hazır bulunması gerekmez.
Mahkemede şahitlik parası var mı?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade vermede kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.
Kimlerin sahitliği kabul olmaz?
– Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizlerin ve körlerin sözleri kabul edilmez. – Ağızlarından çıkanların helal veya haram olmasına aldırmayan, dinî ve ahlâkî sebeplerle hoşa gitmeyen sözler kullanmayı alışkanlık haline getiren kibirli kişilerin sözleri kabul edilmez.
Aileden biri tanık olabilir mi?
Türkiye’deki hukuk davalarında, aynı davanın taraflarının tanık olması mümkün değildir. Nitekim Medeni Kanun’un 240/1. maddesi bu konuda şu hükmü içermektedir: “Davaya taraf olmayan kişiler tanık olarak getirilebilir.” Davanın tarafları yalnızca isticvap adı verilen yöntemle dinlenebilmektedir, ancak isticvap bir tanık beyanı değildir.
Mahkemede tanığa ne sorulur?
Söz konusu olayla bir ilginiz olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde cevaplayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanacak durumla ilgileniyorsanız, bunu belirttiğinizden emin olun.
Nikah şahitliğini kimler yapamaz?
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.
Bankacıların şahitliği kabul olur mu?
Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.
Çocukların şahitliği kabul edilir mi?
Prensip olarak, dava hakkında bilgisi olan herkes delil sunabilir. Tanığın hareket etme kabiliyetinin olup olmaması önemli değildir. Tanığın sınırlı bir hastalığı veya akıl sağlığı sorunu olup olmaması da önemli değildir.
Kardeş şahitlik yapabilir mi?
Boşanma davalarında tarafların iddia ettikleri olayları gören herkes (örneğin arkadaş, anne, baba, kardeşler, teyze, amca, komşu) tanık olabilir.